Hummer og Kanari
Bryggerier
Hummer og kanari
Oppdatert: 08.04.2024

KULTURHISTORIE
i vher dråpe:

Hallelujagata:
Nordre gate
på Wikipedia

Nordre gate på
Lokalhistoriewiki


Ølkasse fra Schous


Ringnes Bayer


Ringnes lettøl


Shous pils!


Ølbæreren fra
Schous bryggeri
8. mars 2023 — Vi savner Beckers restaurant i Hallelujagata på Grünerløkka!


Utenfor den tidligere Beckers restaurant i Nordre gate 16 på Grünerløkka i Oslo.

Både Schoushallen og Beckers er dessverre nedlagt. Men minnene lever videre...

Jeg var en del på Beckers i Nordre gate 16 på 1980- og 1990-tallet. Og det var alltid veldig trivelig å sitte her på dag- og ettermiddagstid og kikke ut. For restauranten hadde store vinduer en kunne sitte ved og glane på det pulserende livet ute i Markveien og Nordre gate mens en spiste god norsk husmannsmat og tok seg et glass vin eller en pils eller flere.

I fotomontasjen ovenfor har jeg lekt meg litt og dypetset et «frelsesarmeen-korps» fra maleriet »Stormangrep på en fiskerlandsby» (1895) av den norske maleren Wilhelm Peters og har deretter plassert korpset hans foran et bilde jeg tok utenfor Grünerløkka vinmonopol 15. oktober 2013.

Mellom handlegatene Markveien og Thv. Meyers gate hadde vi før i tiden og har fortsatt Grünerløkka korps av Frelsesarmeen i Nordre gate 25 B, Indremisjonen i nr. 22 og i Nordre gate 18 B har vi fortsatt Evangeliesalen Berøa. Så det er kanskje ikke så rart at denne delen av gata mellom Markveien og Thv. Meyers gate på folkemunne ble kalt for Hallelujagata!

Beckers lå på den vestlige siden av Markveien og inne her var det nok ikke religiøse sysler som opptok gjestene... Men alt har visstnok sin tid og Beckers stengte dørene på slutten av 1990-tallet, og siden 2001 har Vinmonopolet, avdeling Grünerløkka holdt til i lokalene.

Vinmonopol har vi nok av i byen, og jeg skulle heller hatt tilbake en real brun kafé på Grünerløkka. Så det er trist at tida for brune restauranter synes å være over!

I artikkelen «En samtidsarkeologisk reise»av en Per Johansen står det:

«Beckers på Grünerløkka i Oslo var fram til slutten av 90 tallet en av Oslos meste kjente "brune" Cafeèr, et brunt sted kan man si er et ujålete serveringssted, godt innrøkt før røykeloven kom, og ofte et klientell som brukte stedet til sin "daglige" pilsner (eller 10). Beckers på "løkka" var kjent som et "vannhull" for de som bodde i området i tidligere tider, på de "senere" år var Beckers også populært for de som bodde andre steder i byen. Beckers åpnet sine dører i 1956 og holdt det gående til slutten av 90 tallet.

At det bare var "fylliker" som frekventerte Beckers som lå på hjørnet av Nordregate og Markveien er nok feil og si, men husker godt fra min barndom at jeg syntes det var rart at voksne menn satt på dagtid (da andre var på jobb) og drakk øl, røyken lå tett og det syntes spesielt godt på dagtid da solstrålene sto igjennom vinduene.

På steder som Beckers fikk man også god norsk husmannskost, spesielt kjøttkakene var gode der har jeg blitt fortalt. På taket til nabogården var det også uteservering om sommeren, men den "harde kjerne" likte seg nok best inne, de var ikke på Beckers for og slikke sol..

Det er nok et paradoks at det var Vinmonopolet [...] som flyttet inn i de gamle lokalene i 2001, men polet er visst på leting efter større og mer tidsriktige lokaler i området, så kanskje gamle Beckers kan komme til heder og "verdighet" igjen, kanskje noen tok vare på den gamle innredningen..

At den gamle neon-reklamen til Beckers står på veggen enda kan vi takke riksantikvaren for, den er nemlig vernet (K-merket) for all framtid."

Uansett: Vi er mange som savner Beckers og hadde vi fått tilbake en slik flott og folkelig restaurant, skulle også jeg ropt Halleluja!

Større bilde på min konto på Google Foto

Se Nostalgisiden:
En samtidsarkeologisk reise -
Av Per Johansen

Wilhelm Peters
«Stormangrep på en fiskerlandsby»

BILDER PÅ GOOGLE FOTO:

Dårlig sjekketriks på
Beckers restaurant!

Hummer og kanari utenfor Beckers


<< Dahls bryggeri | Gamle Ringnes bryggeri | Schous bryggeri >>

Oslobilder
BILDER:


KULTURHISTORIE
i hver dråpe:


Beckers Restaurant
Nordre gate 16


Ølbæreren fra
Schous bryggeri


Ølbrikke Schous


Ølkork Ringnes

Hummer & kanari

Oslobilder

................................................................................................................

<<< Startsiden | Diverse | Sanger, dikt og forbanna løgn | «Tegninger» | YouTube >>>

<< Hummer og kanari | Manipulerte bilder | Oslobilder | Oversikt Google Foto >>
....................................................................................

Oslobilder