Bilder fra Norge
Kistefos-museet 2018
Jevnaker
Oppdatert: 09.07.2023





«I’m Alive» (2001)
av Tony Cragg


«Warm regards»
Michael Elmgreen og
Ingar Dragset (2006)


«Castor og Pollux»
Tony Cragg


«Bent of mind»

Tony Cragg


Stor torso/Kvinnetorso
av Fernando Botero


»Mediteraneo»
Kjell Nupen


«Teddy - Beast of the
Hedonic Treadmill»
Fredrik Raddum,
Kistefos-Museet

Kistefos-Museet på


Kistefos-Museets venneforening

KulturPunkt.org:
Om skulpturparken

Historiske bygninger
på Kistefos-Museet




Norge i bilder.
<< Kistefos-Museet 2010 | Kistefos-Museet 2018 | «Veien til stillhet» >>

11. juli 2018 — På besøk til Kistefos-museet på Kistefoss i Jevnaker


Kjøkkenhage ved inngangen til Kistefos-museet. Trykk på bildet for flere bilder på Google Foto.

11. juli 2018 var jeg nytt besøk på Kistefos-Museet i Jevnaker. Sammen med meg var Greta, Bjørn og Mette. Mette bor i sommerhalvåret på Sløvika Camping her i Jevnaker og det var henne som foreslo å ta turen hit. Været var helt fantastisk, ja i varmeste laget, men en kan ikke la en slik anledning til å se slik storslått kunst gå fra seg! Greta og jeg har vært her to ganger før, men alltid like fint å komme hit til Kistefos-Museet og dette vakre området ved Randselva og — og å se om det har kommet noen nye skulpturer siden sist vi var her, 17. juli 2010. Og det hadde det virkelig!

Nye skulpturer for oss er bl. a.Iliya Kabakovs «The Ball» (2017), Jeppe Heins fantastiske speilillusjon «Veien til Stillhet» (2016), A Kassens (kunstnerkollektiv fra København) «River Man» (2016), Per inge Bjørlos «Slektstrea, Genbanken» og Lyndia Benglis's «Face Off» fra i år...

«Kistefos-Museet omfatter Café Consulen, museumsbutikk, industrimuseum, kunsthall og skulpturpark i et flott parkanlegg. Stiftelsen Kistefos-Museet ble opprettet i 1996, og kom i stand ved gaver fra Christen Sveaas og Jevnaker kommune. Christen Sveaas er barnebarn av Anders Sveaas, grunnlegg-eren av A/S Kistefos Træsliberi.

«Kistefos-Museets hovedoppgave er å ivareta og utvikle det som i dag er et teknisk-industrielt kultur-minne av nasjonal betydning. Kistefos-Museet har ansvaret for bevaring av de gamle bygningene som står som et minne etter A/S Kistefos Træsliberis industrivirksomhet på Kistefoss, og også tradisjon-ene rundt denne virksomheten.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside og på KulturPunkt.no.


«Warm Regards» (2006) av kunstnerduoen Michael Elmgreen, f. 1961 og Ingar Dragset, f. 1969.

Skulpturen «I’m Alive» av Tony Cragg


Stilig skulptur utført av Tony Cragg! Er dette en delfin,en tigerhai eiller en hvithai?

Uansett: På Kistefos-Museets hjemmeside står det «Hva er det så skulpturen forestiller? Noen opp-fatter den som en sprellende delfin. Andre synes den likner en slange. Atter andre ser helt andre skapninger eller skikkelser i den uttrykksfulle komposisjonen. Hva ser du?»


Stilig skulptur! Greta, Bjørn og Mette. Er dette en delfin, en tigerhai eiller en hvithai?


Greta, Bjørn og Mette ved skulpturen «I’m Alive» (2001) av Tony Cragg.


Skulpturen I’m Alive» (2001) av Tony Cragg sett fra langt hold...

Skulpturen «Articulated Column» av Tony Cragg (2001)


Stilig denne skulpturen, «Articulated Column» av Tony Cragg (2001).

På Kistefos-Museet hjemmeside kan vi lese at «Articulated Column ble laget i 2001 av kunstneren Tony Cragg (f.1949). Skulpturen ble laget spesielt for Kistefos-Museet, og museets skulptur er den siste av tre eksemplarer; første utgave ble laget 1996.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Skulpturen «Bent of mind» Tony Cragg


Uansett hvordan en flytter seg ser en mange ansikter på skulpturen «Bent of mind.

«Til tross for at Craggs skulptur er stor - nesten fem meter høy - oppleves den ikke som tung. Spenningen og variasjonen i formen gir et dynamisk uttrykk som tilsynelatende opphever tyngde-kraften. Tittelen, Bent of mind, henspiller på menneskesinnets stadige omskiftninger, og de vanskelige valgene man står overfor i en verden i stadig forandring.» Les mer på Kistefos-museets hjemmeside.


Uansett vinkel ser det ut som «Bent of mind» flyter i landskapet og har mange ansikter.

Skulpturen Stor torso / Kvinnetorso av Fernando Botero


Folk blir små ved siden av denne overdrevent store kvinnetorsoen.

«Botero er utdannet maler, men han har siden midten av 70-tallet også arbeidet med skulptur. Han arbeider med klassiske motiver, og det kan trekkes linjer til både italiensk renessanse og barokk og til Picassos frodige kvinneskikkelser fra 1920-årene. Boteros tolkninger er imidlertid svært karak-teristiske. Figurene er store og ser nesten oppblåste ut, proporsjonene er sterkt overdrevet og motivene blir ofte oppfattet som humoristiske og/eller kritiske.» Les mer om Fernadno Botero på Kistefos-Museets hjemmeside.

Kunstinstallasjonen «Veien til Stillhet» av Jeppe Hein


Mette, Greta og Bjørn poserer velvillig inne i kunstverket «Veien til Stillhet» av Jeppe Hein.

Installasjonen «Veien til Stillhet» av Jeppe Hein er kanskje det flotteste kunstverket jeg noensinne har opplevd. Helt rått! På Kistefos-Museets hjemmeside står det: «Polert rustfritt stål, kampesteiner fra Kistefos Skoger, oppdalsskifer, sibirsk lønn, mose og flora.

Vannet og energien fra kraftverket på Kistefos var en viktig inspirasjonskilde og utgangspunkt for skulpturen. Det er energien Hein selv opplevde i møtet med stedet han ønsker å formidle til publikum. Mens prosjektet enda var i støpeskjeen gjennomførte Hein en pilgrimsferd på St. Olavsveiene mellom Oslo og Trondheim. Møtet med naturen og stillheten på ferden representerer et vendepunkt i Heins kunstnerskap.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside. Se også EGEN SIDE


Dersom en vil ha et ordentlig nærbilde av en kunstinstallasjon, bør man stille seg midt i den!


Ikke redd for å bli våte, disse jentene her! Men så hadde vi Syden-temperatur også!


To bilder satt sammen. Et helt rått kunstverk dette, «Veien til Stillhet» av Jeppe Hein!!!


4 bilder satt sammen. Trykk på bildet for å se egen side om installasjonen «Veien til Stillhet»

Skulpturene «Slektrea, Genbanken» av Per Inge Bjørlo

Slektstrea, Genbanken
Underlig installasjon dette — før man begynner å tenke seg om.

«Per Inge Bjørlo (f.1952) er en av Norges mest sentrale kunstnere, og har markert seg i både inn- og utland med sin dypsindige og følsomme kunst. Allerede som 16-åring forlot Bjørlo familien i Spjelkavik utenfor Ålesund, og reiste til Amerika.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Skulpturen «The Ball» av Ilya Kabakov

«Installasjonen med sin plassering midt i naturen kan videre sees som en kommentar til menneskets relasjon til naturen. Mennesket har alltid søkt å kontrollere og overvinne naturkreftene, men gang på gang seirer naturen. Vendt mot syd er det som om ballen blir et symbol på solen i sin bane fra øst mot vest, der vi enten hjelper den opp eller holder den igjen på sin vei ned.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Skulpturen «Castor og Pollux» av Tony Cragg


Den underlige skulpturen « Castor og Pollux» av Tony Cragg.

«Castor og Pollux var i romersk mytologi to tvillinger med Leda som felles mor. Castor var menneske-sønn av Tyndareos og Pollux guddommelig sønn av Zevs, som forførte Leda forkledd som svane. Ved Castors død ba Pollux sin far om at broren skulle udødeliggjøres. Zevs innfridde sønnens ønske ved å forene de to brødrene på himmelhvelvingen, derav foreningen av to former til én i Craggs skulptur. Stjernebildet Tvillingene sies å representere Castor og Pollux.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Skulpturen Viewing machine av Olafur Eliasson


Bjørn ser inn i et kaleidoskop som forvrenger og mangfoldiggjør personer i andre enden...

«Viewing machine ble laget i 2001 av den islandske kunstneren Olafur Eliasson (f.1967). Skulpturen er utført i rustfritt stål, og framstår som et praktfullt kaleidoskop som publikum kan se inn i. Et kaleidoskop er, som kjent, et optisk apparat som gjør det mulig å se speilbilder av speilbilder med stadig nye mønstre ettersom man vrir på det og fanger opp nye speilbilder i omgivelsene.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Skulpturen i Randselva, «S-Curve» av Anish Kapoor


Stilig skulptur ute i Randselva, «S-Curve» av Anish Kapoor.

«Anish Kapoor er kjent for skulpturer som utfordrer vår fysiske og mentale oppfattelse av rom. Han skaper store, solide installasjoner – som S-Curve – men også små, flyktige objekter i farget sand. Kapoor er representert i Skulpturlandskap Nordland med skulpturen Øye i stein som står i fjæra i Lødingen kommune.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

«Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill» av Freddy Raddum

«Fredrik Raddum er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo. Han arbeider med skulptur, installasjon, foto og prestasjonsrelaterte reiser. Han har stilt ut på ulike områder siden 2001. Raddum populariserer seriøse temaer og Fredrik Raddum er utdannet ved The National Academy of Art i Oslo.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.


Morsom Teddybjørn med en person under. Trykk på bildet for å lese mer på Kistefos-museet.

Energy-Matter-Space-Time


Stilig skulptur denne «Energy-Matter-Space-Time» fra 2016.

På Kistefos-Miuseets hjemmeside kan vi lese at «Energy-Matter-Space-Time ble laget i 2006 av den britiske kunstneren Petroc Sesti (f.1973). Skulpturen består av en stor, gjennomsiktig beholder fylt opp med mineralolje. Blikkfanget er bevegelsen som starter på toppen av beholderen: En kraftig virvelsøyle – en vortex – vokser seg sterkere og sterkere i nedadgående retning. Er dette kunst eller vitenskap? Eller kanskje begge deler?»

Området ved toalettene, butikken og Café Consulen


Kistefos-Museet har fått nye toaletter siden jeg sist var her i 2010.


Museumbutikken på Kistefos-Museet. Trykk på bildet for å lese mer på Kistefos-Museet.

Kafé Consulen og Kjell Nupens urner «Mediteraneo» og «Stille, stille»


Kafé Consulen med to urner av Kjell Nupen. Trykk på bildet for å lese mer om Kjell Nupen.


Kafé Consulen med de flotte urnene «Stille, Stille» og «Mediteraneo» av Kjell Nupen.

Skulpturen «Octopus» av Bjarne Melgaard


Sen flotte skulpturen «Octopus» er så stor i utbredelse at jeg nøyde meg med å ta et nærbilde.

«Octopus ble laget i 1997 av den norske kunstneren Bjarne Melgaard (f.1967). Skulpturen er plassert ved bredden av Randselva, og med hodet og deler av de lange blekksprutarmene delvis over og under jorda, ser den ut til å ha kommet stigende direkte opp fra vannet. » Les mer om skulpturen og Bjarne Melgaard på Kistefos-museets hjemmeside.

Skulpturen «Consul Anders Sveaas» av Niels Aas


Nils Aas's bauta av consul Anders Sveaas, grunnleggeren Kistefos Tresliberi.

På Kistefos-Museets hjemmeside kan en lese at «Nils Aas (f.1933-d.2004) var en av Norges fremste billedhuggere. Han har laget flere minnesmerker over historiske skikkelser rundt i landet, deriblant den karakteristiske statuen av Haakon VII på 7. juni-plassen foran Utenriksdepartementet i Oslo. Nils Aas preger også flere av våre mynter: 20- og 10-kroningene med motiv fra vikingskip og stavkirke på den ene og Kong Harald på den andre siden.»

Skulpturen «River Man» av A Kassen (2016)


Underlig skulptur, denne «River Man» av kunstnerkollektivet A Kassen fra København.

Fra hjemmesiden til Kistefos-Museet har jeg sakset «A Kassen er et København-basert kunstnerisk kollektiv bestående av Christian Bretton-Meyer, Morten Steen Hebsgaard, Søren Petersen og Tommy Petersen. Kunstnergruppen ble etablert i 2004 og har en konseptuell tilnærming, som spenner fra stedsspesifikke og performance-baserte installasjoner, fotografier og skulptur. Navnet A Kassen tilsvarer det norske NAV.»


Underlig skulpturer, disse «River Man» av kunstnerkollektivet A Kassen fra København.

Skulpturen «Face Of» av Lynda Benglis


Vanskelig for å se hva dette forestiller, men kunstneren har kalt kunstverket «Face of». Da så!

«Lynda Benglis?gjorde seg bemerket allerede på slutten av 60-tallet i New York, med en serie banebrytende verk i flytende lateks og PVC-skum. Kunsten relaterte stilmessig mer til abstrakt ekspresjonisme enn minimalisme og prosesskunst. Benglis var en kraftfull og innovativ stemme i et ellers mannsdominert amerikansk kunstnermiljø.» Les mer om Benglis og kunstverket på Kisefos-Museets hjemmeside


Kanskje to aliens som gnir ansiktet mot hverandre. Men oppsikt vekker installasjonen.

Skulpturen «Installasjon» av Ståle Kyllingstad


Muligens skal det være blomster i denne, men nå har det ikke vært like tørt som 1947!

«Installasjon ble laget i 1948 av kunstneren Ståle Kyllingstad (f.1903-d.1987). Skulpturen springer ut av Kistefos’ gamle treindustri. Delene den består av er alle funnet i Kistefossområdet, og stammer fra tresliperiets konkrete produksjon. I et slikt perspektiv er Installasjon den eldste skulpturen i Kistefos-Museets stadig voksende skulpturpark.» Les mer på Kistefos_Museets hjemmeside.

Sittebenkene «Modified Social Bench Kistefos» av Jeppe Hein (2016)


Kistefos-Museet har også en serie uvanlige benker. Trykk på bildet for å lese mer om benkene.

«Modified Social Bench Kistefos (2016) er en serie uvanlige og lekne skulpturelle møbler spredt rundt i parken. Opprinnelig tenkt som en humoristisk kritikk av kontrollerende og marginaliserende design i offentlig rom. Benkenes grunnleggende form ligner på tradisjonelle park- og hagebenker, men har blitt modifisert til de grader at det er en direkte fysisk anstrengelse å sitte på dem.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Skulpturene «Tumbling Tacks» av Oldenburg og van Bruggen


Baksiden av en av de enormt store tegnestiftene, «Tumbling Tacks» av Oldenburg og van Bruggen.

«Claes Oldenburg (b.1929) and Coosje van Bruggen (b.1942-d.2009) are artists/collaborators and husband and wife. In the 1960s, Oldenburg became one of America’s famous Pop artists.» Les mer på Kistefos-Museets hjemmeside.

Ny Kunsthall på Kistefos-Museet i 2019


... og neste år blir den nye kunsthallen på Kistefos-museet ferdig. Blir vel en ny tur da, Bjørn!

Heldigvis er det så mye å se på, både ute og inne på Kistefos-Museet og mye jeg ennå ikke har sett og utforsket inne i industrimuseet og ganske lite jeg har sett inne i Kunsthallen. Har heller ikke fått tatt bilder av alle de flotte skulpturene. Så derfor blir det nok flere besøk hit! I tillegg får museet ny Kunsthall i løpet av 2019. Så det er mye å glede seg til!

Jeg har også laget en en del manipulasjoner og dypetsninger fra Kistefos-Museet.

Norge i bilder
BILDER:




Kistefos-Museet
11. juli 2018

Kunstinstallasjonen
«Veien til Stillhet»


«Articulated Column»
Tony Cragg (2001)


«Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill»
Fredrik Raddum


»Stille, stille»
Kjell Nupen


«Energy-Matter-
Space-Time»
av Petroc Sesti


«Teddy - Beast of the Hedonic Treadmill»
Fredrik Raddum


Stor torso/Kvinnetorso
av Fernando Botero

Norge i bilder

 

Norge i bilder

......................................................................................................

<<< Startsiden | Diverse | Dikt og forbanna løgn | «Tegninger» | YouTube >>>

<< Manipulerte bilder | Norge i bilder | Oslobilder | Oversikt Google Foto >>
......................................................................................................

Norge i bilder