Tegninger
Fotosketch
Bydel St. Hanshaugen
Oppdatert: 08.04.2024Bydel St. Hanshaugen

Google Maps:
St. Hanshaugen


Knut «Kupper'n
Johannesen

Bislett stadion

30. april 2019:
Lovisenberg sykehus


Ila-trappen


Øyvind Bast:
Kvinnefigur på Sankthanshaugen
(Sankthansparken)


«Svane i flukt» av
Arne Durban


P. Chr. Asbjørnsen

.....................

Om Bydel
St. Hanshaugen på:

 
Bydel St. Hanshaugen
Fotosketch fra Oslo | Bydel St. Hanshaugen

1. juli 2021 — «Oljemalerier» fra parken på St. Hanshaugen i Oslo!


1. juli 2021: Flott blomsterbed ved Knud Knudsens plass nederst av parken på St. Hanshaugen.

1. juli 2021 var jeg hos en legespesialist i Pilestredet Park 12 A — som før var Kvinneklinikken på det gamle Rikshospitalet. Det var veldig varmt og fint i Oslo og etter legebesøket bestemte vi oss for å ta en liten spasertur i parkområdet på St. Hanshaugen, som ligger bare to kvartaler ovenfor Pilestredet Park. Forrige gang jeg opp på St. Hanshaugen var 10. september i fjor og 23. oktober i 2019. Gangen før det var i juni 2014. Ellers var jeg der mye på slutten av 1970-tallet da det på sommerstid var Happy Hour der mellom klokka 17 og 18 på lørdager, og en kunne kjøpe 4-5 pils helt fram til klokka 18. Men det er en annen historie...

Da vi kom til Ullevålsveien 47, bestemte vi oss for å ta en kaffe og og en hjemmelaget iskrem med jordbær og kjeks på kaféen Pascal Bistro. Derifra kunne vi se over Ullevålsveien til nederste del av parken ved Knud Knudsens plass i hjørnet av Ullevålsveien og Geitmyrsveien. Det viste seg at Deichmanske bibliotek, avd. St. Hanshaugen åpnet sommerbiblioteket sitt for sesongen, og på plassen var det en del folk og vi kunne gjennom noe trafikkstøy høre deler av talen kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) holdt da han høytidelig åpnet sommerfilialen av biblioteket. Og etter åpningen var unnagjort, ble det storband-musikk av et lokalt ungdomsband. Så det var fint å sitte på andre siden av plassen og nyte kaffe og iskrem mens vi hørte fin musikk.

Synes ikke at parkområdet var like velstelt som det bruker å være, men det skyldes kanskje veldig hard slitasje av parken i forbindelse med at tusener av ungdom har festet der i helgene etter at koronapandemirestriksjonene ble myket opp for noen uker siden. Rundt den store skulpturen av eventyrsamleren P. Chr. Asbjørnsen så det ut som at mange blomster var rykket opp med rota. Og det var ikke vann i pyntebassenget ved Tårnhuset på toppen av St. Hanshaugen.
Uansett manglende vann, velholdt park eller ikke: Fra øverst på St. Hanshaugen er det en eventyrlig utsikt ned mot Oslo sentrum, Oslofjorden, noen av øyene og over til Nesodden.

.......................................................................................................

Haugen har tidligere gått under navn som Mærrahaugen, Aggersbakken og St. Hans Høien. På Lokalhistoriewiki kan en lese at: «St. Hanshaugen var i 1629 en del av bymarka, og ble brukt av byens innbyggere som beitemark for husdyr. Mens resten av bymarka ble stykket opp og havnet i privatpersoners eie ble St. Hanshaugen, eller Aggersbakken, og Nattmannshaugen stående igjen. Siden disse haugene hadde lite dyrkbar mark var det ingen som ville ha dem.

Navnet St. Hanshaugen ble tatt i bruk på begynnelsen av 1800-tallet, på grunn av de voldsomme St. Hansfeiringene som fant sted der. Banksjef og bystyremedlem Fritz Heinrich Frølich beskrev dem slik:

Hver Sankthansaften huset Haugen nemlig ligefrem historiske aftner. Til denne «helg» blev der dagene forud slebt sammen kvist, gamle baade og tjæretønder til Sankthansbaalet som dannet indledningen til en skrækindjagende orgie natten gjennem. Det vilde leven kunde høres langvejs fra. Drik og svir med blodige pander hørte til. Det kunde gjelde livet at gaa did op den nat.» Les mer på Lokalhistoriewiki.no

Ellers er St. Hanshaugen kjent for sine parkkvelder med med Rolf Kirkvaag som programleder og opptredener av kjente og kjære artister fra Norge og utland. «På disse kveldene opptrådte Per Aabel, Leif Juster, Ingrid Bjoner, Henki Kolstad, Wenche Foss, Toralv Maurstad, Knut Skram, Jens Book-Jenssen, Arve Opsahl, Thore Skogman, Monica Zetterlund, Lill-Babs, Arja Saijonmaa, Harry Brandelius og flere.» Se mer på Wikipedia.no.

Leif Juster hadde sin siste opptreden på St. Hanshaugen 17. juli 1984. Dette ble også hans avskjed med sitt store publikum gjennom 65 år.


1. juli 2021: «Oljemaleri» fra vanndammen nesten helt nederst av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri» fra vanndammen nesten helt nederst av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri» fra vanndammen nesten helt nederst av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri» fra nesten helt nederst av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri» fra Tårrhuset på toppen av parken på St. Hanshaugen.

Helt på toppen av St. Hanshaugen park ligger Tårnhuset. Det 14 meter høye huset i nyrenessanse-stil ble ferdigstilt i 1875, og fungerte opprinnelig som oppsynsbolig og maskinhus for pumpene til vann-reservoaret som ble anlagt her på samme tid. Les mer på Oslo før og nå.


1. juli 2021: «Oljemaleri». Eventyrlig utsikt fra toppen av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri». Eventyrlig utsikt fra toppen av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri». Eventyrlig utsikt fra toppen av parken på St. Hanshaugen.


1. juli 2021: «Oljemaleri» av skulpturen av folkeeventyrinnsamleren P. Chr. Asbjørnsen.

Større «oljemalerier»på min konto på Google Foto | Vanlige bilder | Fotomontasjer

Fotosketch fra Oslo | Bydel St. Hanshaugen

Oversikt over bilder på Google Foto
BILDER:1. juli 2021:
«Oljemalerier» fra
St. Hanshaugen


Ullevål sykehus


Skulpturen
«Svane i flukt» i
St Hanshaugen park


«Til våre muntre
musikanter fra Oslo by»
av Arne Vinje Gunnerud


Eventyrinnsamleren
P. Chr. Asbjørnsen


Ila-trappen

Bjørnehuset

Ila Skole


Knut «Kupper'n
Johannesen

Parker i Oslo
Wikipedia

.................

Fotofikling fra
St. Hanshaugen

Vanlige bilder fra
bydel St. Hanshaugen

«Tegninger»

 

Oversikt over bilder på Google Foto

................................................................................................................

<<< Startsiden | Diverse | Sanger, dikt og forbanna løgn | Fotosketch | YouTube >>>

<< Hummer og kanari | Manipulerte bilder | Oslobilder | Oversikt Google Foto >>
....................................................................................

Oversikt over bilder på Google Foto