Diverse morsomheter, tull og tøys
Corona-viruset
Tull og tøys - og alvor
Oppdatert: 08.04.2024

MEDIEDEBATT OM
KORONA-VIRUSET

Corona-viruset: – En nasjonal dugnad er nødvendig (VG)

Gunhild Alvik Nyborg
vil ha sterkere tiltak:
Sterke reaksjoner etter
at OUS-forsker slo alarm
i coronasending

Kjetil Rollnes om Nyborgs krav om sterkere tiltak:
Når Blücher får passere uskadd på NRKs «Debatten»

OUS-ledelsen tar til motmæle mot forskerkollega

Forskere om Nyborgs påstander
- Bommet stygt

Fagfolk roser Nyborg for koronauttalelser i «Debatten»

GILBERT, GISVOLD, HOLT
Corona-viruset:
– Tydelig tale og trygg ledelse trengs!

................

TANKEVEKKENDE:

Stopp galskapen
– åpne Norge nå og
gå etter viruset!


Verden med virus:
Minner oss om hvor
lite kontroll vi har

Farvel til verden
slik vi kjenner den

NAV
Koronavirus
– informasjon fra NAV

HYTTEFOLKET
Høie vil innføre hytteforbudet når som helst: Ber folk slutte å ringe for å be om dispensasjon

Koronakrisa inviterer
ikke til partipolitiske sandkassekriger eller ideologiske brytekamper. Det som derimot påligger oss, er å trekke lærdommer av krisa.

........................

GRÅDIGHET:
Søker staten om milliardstøtte

TEXAS OM Å FÅ TAK I SMITTEVERNUTSTYR

EKSTRA TRIST
De som rammes hardest

........................

POSITIVT!
Samlet folk over hele landet for å hylle helsevesenet

En av hverdagsheltene
under koronakrisa

Derfor er pinnsvinet helten i korona-tiden

– En historisk sjanse
til å hente
sjømat-jobber hjem

Slik har
korona-tiltakene
forandret byene

(TV2)

......................

MILJØGEVINST:
Koronaviruset kutter
en firedel av Kinas klimagassutslipp

Mindre forurensning
over Italia

Ellers er ingenting
så galt at det ikke
er godt for noe:

Koronaviruset kan
sette midlertidig
stopper for norsk vindkraft


Før var det pest og
kolera. Nå er det
fest og korona...

EN BELASTNING:
Navnet
Sankt Corona
am Wechsel
— en belastning

SVENSKERS EGOISME
OG DUMSKAP?:
Truer med forbud
For både Löfven og Tegnell er nå tål-modigheten i ferd
med å ta slutt

KORONA-SPREDNING:


En interaktiv
visualisering av eksponentiell spredning
av COVID-19


FAKE NEWS I
DAGBLADET ???

Årets ord i 2020!?


Diverse morsomheter, tull og tøys — og alvor!

1. des. 2021 — En ny bølge med korana er på gang og vi har fått nye mutasjoner

KORONAVAKSINEFORNEKTERNE SPRENGER SYKEHUSKAPASITETEN I NORGE!
Koronvaksinefornekterne sier de vil leve som før og klemme hverandre og vise glede og kjærlighet, men sprer død og fordervelse. Broren min skulle kreftopereres på St. Olav i Trondheim for omtrent 14 dager siden og var klargjort for operasjon, men operasjonen ble stoppa mens han lå i operasjons-senga. Grunnen var at sykehuset var sprengt og sykehuset ikke hadde nok sykepleiere til å ta seg av ham når han ville våkne etter operasjonen. Han er heldigvis operert nå, men helt sykt hvordan noen åndsforlatte gærninger presser helsevesenet med dumskap og egoisme!
(Min kommentar til et bilde på Facebook, 1. desember 2021)

2. september 2021 — Er DU VAKSINERT?
Jeg er vaksinert og, nei, jeg vet ikke hva som er i den - hverken denne vaksinen eller de jeg fikk som barn. Jeg vet heller ikke hva som er i Big Mac, eller pølser, eller i andre behandlede matvarer... enten det er for kreft, aids, den for polio, leddgikt eller vaksine for spedbarn eller barn. Jeg stoler på legen min når han sier at det trengs.

Jeg vet heller ikke hva som er i Ibuprofen, Alvedon eller andre medisiner. Jeg vet ikke hva som er i blekk for tatoveringer, heller ikke alle ingredienser i såpen min eller sjampo eller deodoranter. Jeg vet ikke langtidseffekten av mobiltelefonbruk eller om restauranten jeg nettopp spiste på bruker rene matvarer og om at arbeidstakere har vasket hendene.

Det er mye jeg ikke vet og aldri kommer til å gjøre. Jeg vet en ting: livet er kort. Jeg vil fortsatt gjøre noe annet enn å bare gå på jobb hver dag og deretter være innestengt i hjemmet mitt. Som barn og voksen har jeg blitt vaksinert for kusma, meslinger, røde hunder, polio, svineinfluensa og ganske mange andre:

mine foreldre og jeg stolte på vitenskap og måtte aldri gjennomgå eller over-føre noen av disse sykdommene.


Framtiden er nå!

Jeg er vaksinert, ikke for å glede myndighetene, men for å:

* Ikke for å dø av covid-19.
* Ikke for å ta opp sykehusseng dersom jeg blir smittet av covid-19.
* Å klemme mine kjære
* Å leve livet mitt.
* For at barna / barnebarna mine skal kunne gå tilbake til skolen og leke og ha idrett.
* For at covid-19 skal være en gammel minneside.
* Å beskytte oss.
* For at vi skal se fotball, teater, film igjen...

Teksten kopiert og litt redigert, det kan du også.


20. mars 2021 — Forskjell på liv og lære


En liten kommentar til uheldige medieoppslag for Høyre... Trykk på bildet for større bilde.

FORSKJELL PÅ LIV OG LÆRE!
I den siste tiden har regjeringen fått en del negative medieoppslag etter at Høyre-ordførere, bl. a, ordføreren i Molde — med omtrent 30 000 innbygger og minimal koronasmitte — har stått fram med politisk motivert kritikk av byrådsleder Raymond Johansen om smittevernhåndteringen i Oslo med omtrent 700 000 innbyggere og veldig stor smitte. Ordføreren i Molde er i den forbindelse også tatt i blank løgn om hva som faktisk skjedde i forhold til hans kontakt med Statsministerens kontor og en av Erna Solbergs statssekretærer, «spinndoktoren» Peder Weidemann Egseth. Samtidig var Erna Solberg taus og påstod først etter press at hun ingenting visste om denne kontakten. Tro det den som vil!

Statsminister Erna Solberg feira nylig sin 60-årsdag med 14 gjester, selv om hun helt siden oktober har formanet det norske folk om at det ikke skal være flere enn 10 personer i slike selskap eller «arrangement» som det visstnok da skal benevnes. De fleste nordmenn har lovlydig fulgt regjeringen påbud, regler og råd og har har måttet avstått fra familiære selskap, utsatt brylluper, droppet bursdagsselskaper og respektert de sosiale begrensingene regjeringen har innført for sosial kontakt.

Samtidig påstår statsministeren, hun som har stått i spissen og kommet med alle formaningene, at hun selv har misforstått — og beklager. Det neste blir vel at hun «legger seg flat» ( det nye Orwelske uttrykket for at maktpersoner egentlig ikke har tenkt å ta noe som helst ansvar og at alt skal fortsette som før...)

Jeg har vansker for å tro på statsministeren og det tror jeg de fleste andre også har. Det er vel heller et uttrykk for at det er fortsatt er forskjell på liv og lære — og forskjell på folk!

4. januar 2021 — Trist start på året!

4. januar 2020: Trist utgang av 2020 og trist start på 2021, men det er lov å håpe på bedre tider!

Synes vi har fått en heller trist start på 2021! Myndighetene har nå sett seg nødt til å stramme inn en del i forhold til koronapandemien. Personlig lider jeg ikke noe særlig av at den sosiale nedstengingen fortsetter og strammes inn — men synes alt er trist og leit, og jeg som de fleste, savner sosial omgang med venner og bekjente. Håper nå at alle som blir tilbudt vaksine viser samfunnsansvar og mottar tilbudet. Vi får krysse fingrene og be til alle gode makter om at myndighetene og vi i fellesskap får has på svineriet og at vi snarest mulig kan vende tilbake til mer normale tider!

Ellers er det veldig trist med jordraset på Ask i Gjerdrum! Men jeg er med dere i tankene og skjønner som overlevende etter dødsbrannen på Scandinavian Star hvor fælt overlevende, pårørende, naboer og alle direkte berørte har det for tiden! Men uansett en veldig trist utgang av det siste året og en trist start på 2021 må vi uansett hvor vanskelig det måtte kjennes, prøve å tenke positivt og håpe på bedre tider!

(Bakgrunnsbildet ble tatt i Sofienbergparken 16. januar 2018 da vi i alle fall hadde snø som lyste opp tilværelsen.I

Større bilde på min konto på Google Foto

! Jeg frykter at det er lettere å finne en vaksine mot korona-viruset
enn mot verdens dumskap og grådighet!


Veldig trist med den korona-epidemien som rammer hardt og nådeløst verden over!

KORONAPANDEMIEN — (Koronavirus SARS-CoV-2)
Nedenstående er noe uredigert og kanskje litt gjentagende og rotete, men det er også verden vi lever i — i alle fall nå for tiden!

Sitter selv nå i karantene etter et utenholdsopphold på Kypros. Har god tid for tiden og synes det er helt greit, fornuftig og solidarisk å følge Helsedirektoratets karanteneråd for å beskytte seg selv og andre mot smitte.

KORONAVIRUSET RAMMER HARDT!
Koronaviruset har rammet verden og Norge hardt. Det rammer bedrifter, institusjoner, restauranter, butikker, idrettsliv (med svømmehaller, idrettsanlegg, treningssentre...), teatre og enkeltmennesker, ja hele samfunnet rammes. Bedrifter vil dukke under og mange mennesker vil miste jobben sin, mange blir permiterte og mange blir smittet, mange med og uten virus må i hjemme- eller sykehus-karantene og flere, særlig eldre og andre svake vil dø. Ungdommer med lav tilknytning til arbeidslivet vil få sparken, kunstnere og kulturlivet mister mulighetene til å opptre og mister lønna si... Foreningsvirksomheten i Norge lammes. Ja, alle blir vi på en eller annen måte sterkt rammet!

MANGE DISKUSJONER I FAGMILJØENE
Hvordan Koronapandemien skal løses er det selvsagt ikke enighet om. Fagfolk er som vanlig uenige, mange av oss vanlige folk er redde, noen har inntil nå ikke tatt dette på alvor (17. mars 2020), men nå tror jeg at folk ser alvoret. Vi har ikke annet enn å tro at myndighetene og fagfolk gjør så godt de kan. Det gjør i alle fall jeg! Uansett uenigheter og harde ord i debatten, får vi håpe at viruset får minst mulig komplikasjoner for den enkelte og minst mulig økonomiske konsekvenser for samfunnet som helhet.

Uansett menneskelige lidelser og økonomiske konsekvenser denne pandemien medfører på lang sikt, må vi sette folks liv, helse omsorgsbehov foran alle andre ting! Dessuten må alle faglige og helse-politiske uenigheter legges til side for en stund, slik at «rekkene kan sluttes» for at dugnaden helse-myndighetene sier er nødvendig kan lykkes — ja, for at vi kan forsinke og og begrense krisen vi er inne i!

«Fagfolk roser Nyborg for koronauttalelser i «Debatten»
OUS-forsker Gunhild Alvik Nyborg fikk først en del motbør for sine uttalelser, men får også støtte fra en rekke relevante fagfolk etter at hun tok opp alvoret i og behovet for å stanse spredningen av det for mange dødelige koronaviruset. Nyborgs uttalelser har vært diskutert flittig på Facebook og også jeg har kommentert dette et par ganger. Se nedenfor.

HVA NÅ?
Etter at denne forferdelige virusepidemien har lagt seg, må vi se på hva det er med det globaliserte samfunnet der alt går så fort, der ting produseres der det er «billigst» og flyten av varer, mennesker — og til og med dødelige virus går bare fortere og fortere.

Hvorfor har Norge lagt ned det nasjonale «Kornlageret», mens f.eks. Finland har det fortsatt? Hvorfor følger ikke Norge OECDs ønske om at ingen land skal ha mer enn 85% normal-belegg på sykehus mens vi har nedbemannet helsevesenet slik at vi til stadighet har 100-110% sengebelegg på sykehusene — slik at akutte kriser blir nesten umulig å takle?

Hvorfor produsereres det stadig mindre medisin i Norge som gjør oss avhengig av mer import og at den langreiste vareflyten av medisiner og medisinsk utstyr faktisk fungerer? Hvordan kan det skje at medisinselskapet Nycomed nå kontrolleres av det japanske selskapet Takeda Pharmaceutical Company Limited? Hvorfor er de tre største apotek-kjedene i Norge utenlandseid? Hva er begrunnelsen for at regjerningen Jens Stoltenberg og Stortinget gikk inn for dette?

Hva med samfunnssikkerheten når en brann i USA (i fjor høst) gjør oss så sårbare at det førte til at norske pasienter (også jeg) fikk vanskeligheter med å få tak i nødvendig muskel-, hjerte- og dia-betesmedisin? Hvorfor kan vi ikke produsere mer nødvendig og salgbart medisinsk utstyr selv? Kan vi ikke produsere landbruksutstyr og lage forsvars- og telemateriell i Norge — som vi har kompetanse til — og noe som vil gjøre disse varene mer kortreist, skape mer verdiskapning og flere arbeidsplasser i Norge og gjøre oss mer uavhengig av oljeindustrien — som «alle» mener nå over tid uansett må skrus ned?

Norge, som andre land trenger en sikker og trygg tilgang til legemidler og «Norge trenger en egen statseid legemiddelproduksjon.» Se en kommentar jeg skreiv om dette 27. mars.)

Hvorfor mente Høyre i sin tid at det var fornuftig at «Kvernaland landbruksmaskiner» på Jæren fikk flagge ut bedriften til de baltiske landa og samtidig motta økonomisk støtte fra regjeringen for å legge ned/rasere arbeidsplasser i et område der landbruksutstyret kunne vært «kortreist» til bøndene på Jæren? Hvorfor er det naturlig at det blir børskrakk og finanskriser når mennesker lider. Er det faktisk slik mennesket kun er til for økonomien og profitten eller er økonomien og dens overskudd til for menneskets behov? Hvorfor stanser EU-s regelverk medisinsk utstyr i Sverige slik at det ble stående i Sverige i to-tre dager før det ble gitt klarsignal til å fraktes over grensen til Norge? Hvorfor var EUs svar til Italias henvendelser lunkne — mens EU-landet Italia selv er i stor krise? Ja mange, mange slike spørsmål bør stilles framover!

EN GLOBALISERT VERDEN MED FRI FLYT AV VARER, MENNESKER — OG SMITTSOMME SYKDOMMER
Uansett hvor globalisert verden har blitt og hvor mange overnasjonale organisasjoner vi måtte være medlem av, er det den enkelte stat som får oppgavene må løse problemene når kriser oppstår; med alt fra kontroll med grenser, lage planer for smittehindring, ha gode beredskapsplaner (som også kan medføre aktivt bruk av politiet, miltæret og Sivilforsvaret), ha tilstrekkelig nasjonale spesialister med oppdatert kunnskap om smittsom sykdom... Men troen på den «frie» globale markedsøkonomien gjør slike tiltak veldig vanskelig. Dersom vi ønsker å sette menneskers liv og helse foran profitten, må påstandene om at «hjulene må gå sin gang» tilbakevises som tvilsom politisk propaganda. Greier vi det, har vi kommet et skritt på veien mot en bedre og mer oversiktlig verden. Økt globalisering betyr nå kun økt fare og risiko for varemangel og smitte!

NORGE EN VELFÆRDSSTAT
Heldigvis er Norge en velferdsstat og vi enkeltmennesker har i verdenssammenheng meget gode vel-ferds- og pensjonordninger og gode rettigheter i arbeidslivet. Hva når viruset når flyktningeleire og folk uten reint vann, når det når og rammer USA der velferdsstaten knapt finnes — og til land der fattigdommen og nød og krig herjer på forhånd? Jeg er bekymra! All internasjonal forskning viser at de fattigste rammes hardest der også virus-epidemier kommer på toppen. Det er også de med dårligst lønn som ikke kan ha hjemmekontor, og det er vanlig arbeidsfolk i serviceyrker som er i mest kontakt med andre mennesker i sitt daglige virke. Dersom arbeidsgiver truer med å gi deg sparken dersom du ikke går på jobben, hva gjør du da når du på forhånd «knapt har flisa i veggen»?

MYE FORNUFTIG OM KORONAEPIDEMIEN PÅ INTERNETT
På Helsedirektoratet hjemmeside finnes det mange gode råd for å forhindre spredning av korona-viruset. Ellers finnes mange fine artikler på Internett som gir tankefull innsikt i samfunnet vi lever i og sårbarheten vi lever med og intervjuet med Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi «Verden med virus: Minner oss om hvor lite kontroll vi har» er tankevekkende. Likeså nyheten om at «Korona-viruset kutter en firedel av Kinas klimagassutslipp» — på NRK Nyheter, og debattinnlegget i Dagbladet, «Farvel til verden slik vi kjenner den» av forfatteren Carsten Jensen. Den 25. mars skrev Mari Skurdal, redaktør i Klassekampen lederen «Vi visste alt» om hva vi egentlig på forhånd vet om pandemier og hvilke generelle utfordringer vi står ovenfor i slike situasjoner. Verdt å lese

HAMSTRING, DUMSKAP OG GRÅDIGHET
Vi har i den siste tiden sett mange usolidariske egoister som har hamstrer mat, hermetikk og dopapir (av alle ting!) og folk som har benektet krisen vi er inne i — og andre som saboterer helsemyndighet-enes råd om f.eks. at folk IKKE skal dra til hytter i andre kommuner — og dermed bryter helsemyndig-hetenes gjennomtenkte anbefalinger for å hindre smitten.

Andre igjen har benyttet koronaskrisen til å hamstre dopapir og Antibac og har annonsert produktene på finn.no — selvsagt til priser over gjengs markedspris! Så finn.no har stanset over 1.100 korona-annonser. Se mer.

Byrådsleder Raymond Johansen gir «Gult kort» til flere bransjer i Oslo og sier på NRK! (20. mars) at Oslo kommune stadig får henvendelser om større kjøpesenter, puber og restauranter som bryter kommunens retningslinjer — og at det flere steder er store ansamlinger av mange mennesker. Så byrådslederen sier at at folk må spre seg, holde avstand og ta ansvar — og at bedriftseierne også må ta større ansvar. At til sammen har flere eldrehjem i Oslo har hundrevis ansatte i karantene, mens mange fortsatt bryter myndighetenes anbefalinger om å holde avstand og ta ansvar, er noe vi ALLE bør bli bekymra over!

Torsdag 8. april kan vi lese på NRK.no at «Både tollerne og politiet reagerer sterkt på at mange nordmenn brukte onsdagen på handletur i Sverige.» Og «– Veldig mange sier at de kjeder seg og at de vil kjøpe billige varer. De bryr seg rett og slett ikke og det er veldig skuffende å se, sier Wenche Fredriksen, seksjonssjef for grensekontrollen på Svinesund.» Les hele artikkelen på nrk.no.

TRIST!
Og veldig trist er det at vi har vi bedriftsledere som søker staten om milliardstøtte samtidig som de selv og bedriften ønsker å gi milliardutbytte til aksjonærene. Telenor — som er bygd opp av det norske folks bruk av teletjenester — vil gi 12,4 milliarder i aksjeutbytte under krisen. DNB meldt før korona-krisen at de hadde til hensikt å gi 14 milliarden i aksjeutbytte. Finanstilsynet har sendt brev til de forkjellige bankene med råd om ikke å utbetale aksjeutbytte, men DNB hadde per 26. mars ikke besvart henvendelsen fra Finanssynet. (Se. leder i Klassekampen for 26. mars 2020).

Og enda i tillegg har vi ei regjering og et Storting som snakket mer om økonomiske krisepakker for næringslivet enn å innføre strengere tiltak mot den alvorlige helsemessige krisen vi faktisk opplever. Bankene får tilført midler og får nå en boom og slipper å være med på den dugnaden som myndighet-ene etterlyser.

Hvorfor kan ikke utleiere, kreditorer og bankene fryse sine tilgodehavender så lenge myndighet-ene sier det er krise? Og når bankene nå nærmest er overlatt til å bestemme hvilke kriserammede bedrifter som skal få lån for å unngå konkurs, blir det stor forskjell på byrdene som folk og fe.

Det ble dessverre ikke flertall på Stortinget for å begrense utbytte for selskaper som får støtte under krisa. Så hvem høyrekreftene i Norge solidariserer seg mest med, skinner i gjennom. Ellers så ble Rødt og MDG holdt unna det siste «kriseforliket» i Stortinget, men for å skape mest mulig legitimitet om en sak, bør det vel være størst mulig flertall om vedtak også! Dersom dette skal være en dugnad, må alle bidra og yte etter evne — og få etter behov!

NYHETER OM KORONAVIRUSET — BAK EN BETALINGSMUR!
Ellers er det flere norske nettaviser som dessverre behandler koronaviruset bak egen BETALINGSMUR! Om dette skyldes uvitenhet, dumskap eller grådighet, er ikke godt og vite. Men det burde være lov å tenke seg om!!! Noe særlig bidrag til den nødvendige dugnadsinnsatsen som våre helsemyndigheter ønsker seg i kampen mot viruset, det er det nok ikke.

Se f.eks. GD.no eller artikkelen «Syv eksperter: Så lenge må vi leve med coronaviruset» i VG ligger bak en betalingsmur: TRIST! Har hørt at lokalavisa Innherred.no nå har åpnet all informasjon om koronasmitten. BRA!

TEXAS OM Å FÅ TAK I SMITTEVERNUTSTYR
I Klassekampen for 8. april kan vi lese at «Hele verden vil ha tak i det samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.»

«Fredag forrige uke fastslo Verdens helseorganisasjon (WHO) at det de kaller «den globale mangelen» på smittevernutstyr er «kronisk». Beskjeden fra helsepersonell er den samme verden over: Det skorter på utstyr som beskytter dem selv og pasientene de behandler.

De illevarslende vitnesbyrdene avslører at det er manko på det meste: stellefrakker, hansker, ansiktsvisir, heldekkende beskyttelsesdrakter og smittevernsbriller. Men aller størst etterspørsel ser det ut til å være etter såkalte halvmasker som filtrerer fra 94 til 99 prosent av lufta som pustes inn.» Les artikkelen.

ETTER FINANSKRISA I 2008
Etter finanskrisa i 2008 skulle en tro at ansvarlige politikere forsøkta å ta tak i hva denne finanskrisa faktisk skyldtes, men slik har det ikke gått. I stedet har den ikke-nasjonale eliten i Norge (les høyre-kreftene), og elitene i EU, Verdensbanken, Internasjonale Pengefondet osv. svart med mer globali-sering og mer fri flyt av varer, tjenester og arbeidskraft (mennesker). Elitene har tydeligvis ikke vært fornøyd med folket sitt og skulle gjerne sett at motstanden og folket ble byttet ut. Selv håper jeg at folket en dag vil bytte ut eliten. Men foreløpig er jeg bekymra!

Inntil nå har det vært mange som ikke har tatt epidemien alvorlig og ikke hørt på helsemyndighetenes råd om bl. a. å forlate hyttene sine, folk har dratt til Sverige og hamstret mat, mange har hamstret i butikken her hjemme i Norge, noen har fortsatt å gå sammen i klynger på gata, mens større bedrifter inntil de siste dagene har søkt statsstøtte mens de samtidig vil gi aksjonærutbytte...! Se ovenfor.

Så mye har tydet på at flere, selv i denne krisesituasjonen vi er inne i, fortsatt har vært (er) seg selv nærmest — og har brydd seg fint lite om andres liv, helse og omsorgsbehov. En kan føle dyp sorg og et sjokk over at våre tilsynelatende robuste demokratier og samfunnstrukturer nærmer seg finanskrise og kan kollapse i løpet av et par uker!?

DE RIKESTE I VERDEN?
På generelt grunnlag: Hvor langt er vi og den markedsliberale Høyreregjeringen villig til å gå for å redde den stadig mer markedsliberalistiske kapitalismen — der omtrent den 10% rikeste delen av menneskeheten eier mellom 80 og 90% av all rikdom her i verden — og den 1% rikeste delen eier omtrent halvparten? Er det ikke på tide å sette menneskers liv, helse og omsorgsbehov først!? Og er det ikke på tide at vi nå begynner ser på hva og hvilke markedsmekanismer som faktisk gjør både samfunn og lands økonomi så ekstremt sårbare med internasjonal handel, vareflyt, økonomisk krise og pandemier?

MANGEL PÅ ARBEIDSKRAFT I LANDBRUKET
Hørte på «Debatten» på NRK1 19. mars at en representant for landbruket sa at de nå grunnet innreise-forbudet i sammenheng med koronaviruset ville mangle enormt mange utenlandske arbeidere til våronna. Kanskje det når er på tide og omorganisere alt og i årene framover lage en «våronnferie» på et par-tre uker på alle videregående skoler og at norske ungdommen tilbys arbeide i landbruket hvert år framover? Deretter kan skolene gå sin gang — bare at sommerferien starter senere på året. Noe å tenke på!

STENGTE HOTELLER
Som mange, mange andre deler av samfunnet, så rammes også hotellnæringen hardt og hotellene må stenges og arbeidstakerne permiteres. Hva om det som en del av generelle beredskapsplaner i Norge ble slik at alle hoteller som en del av offisiell godkjennelse for drift, blir pålagt at en viss prosent av hotellrommene alltid må stå til snarlig rådighet ved kriser. Hadde vi hatt en sånn klausul for drift, kunne vi fått flere og enklere muligheter for å plassere eller isolere folk ved kriser. I alle fall noe å tenke på i stadig mer sårbart samfunn?

Hva hadde skjedd dersom alle fordringer ble frosset i 6 måneder og at alle børser ble stengt like lenge? Men medisinen mot finanskrisa i 2008 har vært mer av den medisinen som skapte krisa — og den melodien som verdens eliter spiller om og om igjen mens de «danser rundt gullkalven», har en takt og rytme som oftere og oftere skaper kriser og viser seg å fungere heller dårlig for vanlig folk. Så vi folket bør nok riste oss løs og sette på ei ny plate og spille av en annen, ny melodi!

FORNUFTIG MED NY KRISELOV???
Det har versert store diskusjoner om ny kriselov som gir regjeringen nærmest helt frie gresner for å innføre tiltak og lovgivninger som den finner nødvendig Mot dette har ledende jurister og advokatforeningen i Norge protestert.

Regjeringen har villet ha igjennom en kriselov som gir den utstrakte fullmakter. Advokat Lippestad advarer om at «Regjeringens korona-kriselov er galskap.» Det samme gjør Professor ved Institutt for privatrett ved UiO, Hans Petter Graver, som også kaller den ekstraordinære beredskapsloven galskap, se TV2.no. Jussprofessor «Eivind Smith, en av landets fremste jurister på grunnlovsrett, mener den nye kriseloven ikke sikrer Stortinget nok kontroll.» Til VG (20. mars) sier Bjørnar Moxsnes at «Bjørnar «Kriseloven har autoritære trekk» og «Rødt krever at behandlingen kriseloven utsettes i en uke for å gi tid til en offentlig debatt om de vide fullmaktene Solberg-regjeringen nå ber om

I sitt brev av 20. mars 2020 råder Advokatforeningen Stortinget til ikke å vedta forslaget i den form det er presentert av regjeringen i Prop. 56 L (2019-2020), og skriver at «Det foreliggende forslaget er både grunnlovsstridig og går lenger enn nødvendig. I den grad man kan identifisere behov for regelendringer på enkelte felt/sektorer, som ikke kan gjøres via eksisterende hjemler i smittevern-lovgivningen og annen lovgivning, bør disse forelegges Stortinget som lovforslag. I den grad det er behov for å gi regjeringen nye fullmakter, bør slike fullmakter være positivt avgrenset og konkretisert til særskilt identifiserte områder.» Les mer på Advokatforeningens hjemmeside

Den 21. mars ble loven vedtatt av et enstemmig vedtak. Heldigvis med sterke begrensinger i for-hold til første lovutkastet og det normale skal fortsatt være at ordinære ting skal gå til Stortinget og at det ikke lenger gir regjeringen helt på egen hånd ubegrenset fullmakt til å endre lover og regelverk, og slik at regjeringens fullmakter er avgrenset til helt spesielle og forhåndsbestemte saksområder. Dette har blitt en mer tydelig lov som er avgrenset til én mnd. og forordinger gjort av regjeringen, kan forkastes av Stortinget — før et vedtak kan settes ut i live.

Ja, heldigvis har politikerne lyttet til justisekspertisen, til tidligere justisminister Per-Willy Amundsen og bl.a Den norske advokatforening og lovforslaget er nå moderert så mye at vi har fått et enstemmig Storting til å vedta det. BRA! Så det ser ut som at politikerne faktisk har hørt på juristene. BRA!

17.-25. april 2020
Kurt Evert Stenbakk
Koronaoptimist! (- som har gjort som far til Arthur «Oluf» Arntzen — skrevet noe av det av meg!)

TIDEN FOR Å SPØKE MED KORONAVIRUSET ER NÅ OVER!


23. mars 2020: Nå er det på tide å se framover og forberede seg til årets påske — som sikkert
blir ganske annerledes enn vanlig. Men det er viktig å bevare humøret og prøve å se framover!

VIKTIG Å BEVARE HUMØRET!
En kan bli pessimist av dagens situasjon — og jeg frykter at det er lettere å finne en vaksine mot korona-viruset enn mot verdens dumskap og grådighet! Men for å bevare humøret, er det kanskje fornuftig å le og spøke litt over situasjonen vi befinner oss i!? For fortsatt er det vel slik at ingen ting er så galt at det ikke kan komme noe godt ut av det!

17.-21. mars 2020
Kurt Evert Stenbakk
Koronaoptimist! (- som har gjort som far til Arthur «Oluf» Arntzen — skrevet noe av det av meg!)


Vask, hendene, vis hensyn og hold avstand til andre!
Les FHIs råd om smitte

Koronaspøk 15. mars 2020:


En skal nok ikke spøke for mye med den alvorlige koronapandemien! Men her i alle fall en spøk...

Sagt om Koronapandemien:
«I disse dager kommer folkesjela ut. Italienerne synger til hverandre fra balkongen. Nederlenderne hamstrer hasj. Nordmenn drar på hytta, mens svenskene er nøytrale (det har de jo vært før..) og amerikanerne hamstrer skytevåpen. Toalettpapiret er det som binder alle sammen.»
Kopiert fra en venn på Facebook.

Visdomsord fra Øystein Stray Spetalen:
— Nå har alle partier fått det de ville:
Frp har fått stengt grensene, de grønne har fått flyene på bakken, sosialistene har fått ned kommers-ialismen, Senterpartiet har fått alle tilbake inn i hjemmene, Høyre har fått gitt stimulansepakker til næringslivet og KRF har fått stengt pubene.

SPØK OM STENGTE BARNEHAGER OG SKOLER
Dersom barnehagene og skolene fortsetter å holde stengt nå, er det foreldrene som vil finne vaksinen mot koronaviruset — lenge før forskerne!

SPØK OM DE SOM HAR HAMSTRET DOPAPIR
De som hamstrer (kun) dopapir, har driti seg ut! Rett og slett driti på draget!

Hvordan løser man utfordringen med Koronadugnad?
Jo, dette går veldig bra hvis alle bare gjør som de pleier når det er dugnader: De holder seg inne til det hele er over...

KAN JEG INSTALLERE 2020 PÅ NYTT?
DENNE VERSJONEN HAR EIT VIRUS!

RÅD FOR Å HOLDE FOLK PÅ AVSTAND
Spis 5 fed med hvitløk
Det hjelper ikke en skitt, men holder alle andre på avstand!

...............................................................

UANSETT: NÅ BLIR DET MANGE NYE «KORONA-ORD»

Jeg satt 14 dager i hjemmekarantene og giddet ikke sitte å glane i taket, og som mangeårig aktiv «ord-samler», har jeg tenkt litt på nye ordsammensetninger der «korona» kan brukes som prefiks. Og at det vil komme mange nye ord inn i dagligtalen, det er sikkert. Her er noen ord jeg har sett og hørt og noen antagelser om ord som jeg nok tror vil komme! Dette er oppdatert fram til: 31. mars 2020.

NYE ORD I NORSK DAGLIGTALE?
Koronaadvarsel, koronaanalyse, koronabefengt, koronabehandling, koronabegrensing, koronabeskytt-elsesutstyr, koronabyrder (personlige og samfunnsmessige belastninger/kostnader), koronabørsfall, koronadebatt, koronadugnad, koronadødt, koronadødsfall, koronadødsfallstatistikk, koronaepidemi, koronafare, koronafast, koronafor-nekter, koronaforsinkelse, koronaframstilling (sannsynlighet for koronavirusøkning), koronafri (koronafri dag, uke..), koronafrie soner, koronafrykt, koronagrå, koronahysteri, koronaintensivbehandling, koronakarantene, koronakarantenedager, koronakarantene-periode, koronakollaps, koronakonkurs, koronakonsert, koronakrise, koronakrisepakke, koronamas, koronamottiltak, koronanyheter, koronnytt, koronapakke, koronapandemi, koronapanikk, k
orona-pasient, koronapause, koronapermitteringer, koronapolitiet, koronapsykose, koronaredsel, korona-salg, koronaskrekk, koronavarsel, koronasending (på TV i radio), koronasenskade, koronasenskade-behandling, koronasmitte, koronasmittebehandling, koronasmittebegrensing, koronasmittebærer, koronasmittedebatt, koronasmittefare, koronasmittefornekter, koronasmittefri, koronasmitteidiot, koronasmittekarantene, koronasmitteisolasjon, koronasmitteisolasjon, koronasmitteiosolat, korona-smittekollaps, koronasmittemottiltak, korona-smitteoppdatering, koronasmitteoppfordring, korona-smittepanikk, koronasmittepasient, koronasmittepessimist, koronasmittet, koronapsykose, korona-redsel, koroanarisko, koronasjokk, koronasmittehindring, koronasmittelindring, koronasmitte-nyheter, koronasmittevarsel, korona-smittemottiltak, koronasmittenedgang, koronasmitterisiko, koronasmittespreder, koronasmitte-spredning, koronasmittesymptomer, koronasmittetap (for økonomien), koronasmittetest, korona-smittetiltak, koronasmitteutfordring, koronasmitteunder-søkelse, koronasmittevern, koronasmitte-vernetiltak, koronaspøk, koronastengt(e) (arbeidsplasser, bedrifter, restauranter, skoler, institu-sjoner...), koronastille (gater, bedrifter...), koronastøtte-konsert, koronasyk, koronatest(e), koronatider, koronatilfelle, koronatiltak, koronatrussel, korona-trøtt, koronautfordring, koronavaksine, koronvaksinefornektere, koronavarsel, koronavirus, koronavirusoppdatering, korona-virusvarsel, koronavits, koronaår (et år med koronavinter, konronavår, koronasommer, koronahøst)… og sikkert mange, mange flere ordsammenstillinger som nå vil komme med tiden.

(Mange medier skriver «korona» med c; «corona» — dessuten kan alle «korona-ord» selvsagt deles med bindestrek etter «korona-» («corona-») og etter «-smitte» («koronasmitte-» altså med vanlige regler for oppdeling av ord.)

Heldigvis har Kina innført et så strengt «antikoronasmitteregime» at det per 10. april 2020 ser ut som de nå har fått kontroll på viruset og at Wuhan-provinsen sakte, men sikkert nå kan vende tilbake til mer normale tilstander! Vi får be til alle gode krefter om at dette medfører riktighet!

10. februar 2020 — Koronaspøk fra «Kunstnercafeen» Art Cafe 1900 i Larnaka


Tiden for fleiping og vitsing med koronaviruset er over nå! Trykk på bildet for å lese NRK-
journalisten Viktoria L. Hellem-Hansens artikkel «Vanlig å kjenne symptomer vi ikke har»
og avsnittet «Vanlig å ikke ta det på alvor i startfasen» med psykolog Peder Kjøs. Ellers har
viruset blitt en stor belastning for landsbyen Sankt Corona am Wechsel i Østerrike. Les mer.

KOMMENTARER PÅ FACEBOOK
En kommentar jeg hadde på Facebook 18. mars 2020:
«Forhåpentligvis er tallene til Nygård over-drevne og at hun tar for sterkt i. Hundrevis har dødd i Nord-Italia i dag og nå strammes det til i hele Europa, — i Norge også. Regjeringen ønsker å innføre unntakslover...

Rolness prøver å gjøre henne til en forvillet synser, men Rolness selv er ihvertfall ingen ekspert på dette - og bør ikke bli for kjepphøy! Tenk om han tar feil! Tror forskeren fikk fram en del poenger, selv om alle håper at det ikke blir så ille som hun fryktet og ga sterke uttrykk for. Ellers må alle fagpolitiske og helsepolitiske uenigheter legges til side nå, slik at «rekkene kan sluttes» for å bidra til den dugnaden regjeringen faktisk ber oss om.

Med verdens globalisering, med hurtig flyt av varer og mennesker — og nå dødelige virus, frykter jeg dessverre at det blir lettere å finne en vaksine mot koronaviruset enn en vaksine mot verdens dumskap og grådighet!»

En kommentar jeg hadde til ei vennine på Facebook den 19. mars: «Det påstås nå på radio at Kina har lyktes godt i hindre ny smitte i Wuan ved å ha innført sitt strenge «antikorona-smitteregime». Dersom det er sant, ser det ut som mange flere land må gå like drastisk til verks. På radioen sa de for litt siden at italienske myndigheter regnet med at flere ville dø i Italia enn i Kina. Hva som er riktig å gjøre, har jeg null kompetanse på, men nå får vi be til alle gode krefter og selv bidra til den nødvendige dugnaden regjeringen har bedt oss bidra til!»

En kommentar jeg hadde til ei vennine på Facebook den 27. mars: «Og de tre største apotek-kjedene er nå utenlandseid. Men dette var jo noe Stoltenberg-regjeringa kjempet for å få igjennom — og Stortinget stemte for! Til og med flere høyrefolk ser jo at dette er alt anna enn samfunnsikkerhet — og over tid farlig! I høst hadde jeg problemer med å få tak i Diabetesmedisin — og på noen apotek manglet de tabletter jeg bruker for leddsmerter og til og med hjertemedisin!

Når det er internasjonale kriser, hjelper ikke internasjonale organisasjoner eller tilsynelatende fine avtaler: Alle stater bes om å ordne opp selv — innenfor egne grenser. Vi så jo hvordan EU svarte på Italias bønn om hjelp mot korona-viruset: Intet svar! Så det er mange ting en NY regjering bør ta tak i!»

FAKE NEWS??? !!!!

Lørdag 4. april 2020 hadde Dagbladet.no denne oppdateringen

Dette skal være et bilde fra Markveien på Grünerløkka tatt 4. april 2020 med overskriften
«Stappfullt i Oslo:

«— Folk gir faen» —
med ingressen «På Grünerløkka i Oslo var det et yrende folkeliv lørdag» og med bildeteksten:
«ER SOM 17. MAI HER: Myndighetene har gitt strenge anbefalinger til befolkningen for å minske spredningen av coronaviruset. Det så ikke ut til å bekymre påskeglade mennesker på Grünerløkka i Oslo. Video: Delebekk og Rydning i Dagbladet TV». Se oppslaget.

Dette ser jo helt for ille ut! Mange fra Grünerløkka har skrevet på Facebook at dette bildet ikke er tatt i Markveien på Grünerløkka i Oslo, men at bildet muligens er fra Bogstadveien i Oslo. Andre igjen sier at bildet faktisk ER tatt i Markveien og at det er bruken av telelinse som gjør at det ser ut som det er flere folk på bildet enn det faktisk er, og at bruken av telelinse forvrenger og gir et veldig rart og litt uforståelig bilde. Uansett rett eller galt: Dersom dette bildet faktisk er tatt i Oslo den 4. april 2020, så er det uansett galskap og sier mye om befolkningen i Oslo per 4. april 2020!

Videoen som følger med saken er tatt i Markveien, men når, blir da det store spørsmålet! Jeg har sendt mail til fotografen om hvor bildet er tatt, så får vi se hva vi får til svar. Skulle nok også spurt om dato og klokkeslett videoen ble tatt, men det får jeg evt. ha til gode...
4. april 2020

5. april 2020 — Fenomenet Ragebait (lokkemat, lokkebilde...)

RAGEBAIT
Fenomenet med å vinkle bilder på en slik måte at «de selger», vekker stor oppsikt og at de har til hensikt å få mange «liker-klikk» og delinger på sosiale medier kalles «ragebait» — og Store norske leksikon beskriver fenomenet slik: «Ragebait, klikkåte (clickbait) som har som formål å opprøre eller gjere sint, og slik skape interaksjon med ei lenke eller ein sak.» Og «Ved bruk av vinklingar i tittel, ingress og brødtekst og inkludering av utvalte personar og fenomen vil ein med ragebait provosere fram ein sint reaksjon, og få lesaren til å klikke seg inn, like eller dele saka, og kommentere på den i kommentarfelt eller i sosiale medier. Slik skal saka «gå viralt». Ragebait skal gjerne stadfeste og forsterke eksisterande fiendebilete.» Se snl.no for mer om fenomenet. Uansett synes jeg at korona-pandemien er så alvorlig og tragisk, at man ikke trenger å bruke et slikt spekulativt bilde, som Dagbladet har brukt i denne nyhetssaken.

Føler ellers et stort behov for å si at dette er kanskje de nyrikes og kjendisenes Grünerløkka? I alle fall ikke noe den stolte arbeiderklassebydelen Grünerløkka kan seg seg tjent med! Og for å gjenta meg selv: Jeg frykter at det er lettere å finne opp vaksinen mot korona-viruset enn mot verdens dumskap — og grådighet! FY!
5. april 2020

-------------------------------------------------------------------------------------

5. april 2020:
GOD FORKLARING PÅ HVA FOTOGRAFEN I DAGBLADET HAR GJORT!

Oslo-folk er heldigvis ikke lik ille som Dagbladet vil ha det til! Her har vi en god videoe der en Børge A. Roum forklares hva som er hva og han skriver:
«Seriøse medier er vårt viktigste bolverk mot disse kreftene som ønsker å bryte ned det frie samfunnet som undertrykte grupper og minoriteter har kjempet og lagt ned sine liv for at vi skal nyte godt av nå – krefter som vil innføre diktatur og gå tilbake til en tid da disse minoritetene ble drept.

Enten de marsjerer med svarte klær i gatene eller veiver med røde flagg i regjeringskontorer: De har en overlappende forståelse av hvem som må dø: Transpersoner, homofile, kritiske journalister, oposisjonelle politikere, kvinners frihet, ytringsfriheten og sannheten. Noen av dem vil også legge til jøder, mørkhudede, og alle med en eller annen "skavank" til denne listen.

Mediers troverdighet er ikke bare et bolverk, det er også i bunn og grunn det eneste de lever av. Uten det har de ingenting, og Dagbladet gambler med alt dette for… Ja, for hva egentlig? For at folk skal bli sinte nok på Oslo-folk til å klikke på én sak?

Jeg håper virkelig at Dagbladet, og resten av medienorge går i seg selv og innser hvilket ansvar som hviler på deres skuldre.»

Nei heldigvis er ikke Oslo-folk så ille som jeg først tenkte og «så». Men, man vet jo at bilder kan lyve mer enn tusen ord! Særlig når det er gjort for bevisst å manipulere! Ekstra ille blir det også at intervjuet «Tar grep for å unngå påskekaos» med byrådsleder Raymond Johansen, ligger plassert inne i ovennevnte artikkel. Der står det at «Byrådsleder Raymond Johansen sier til Dagbladet at dette er en krevende situasjon for Oslo, som er en stor by der mange pleier å reise ut i påsken. Han understreker at det viktigste er å unngå at det er for mange på samme sted.» Da ser jo dette ut som dette er byrådslederens direkte kommentar til hovedoppslaget «Stappfult i Oslo: — Folk gir faen

Fy faen, sier jeg også! Og kl 01.57 i natt følger Dagbladet opp med artikkelen «Politiet reagerer» der journalisten skriver at «Politiet i Oslo har i løpet av den siste tida fått flere bekymringsmeldinger om folkeansamlinger. De ber folk ta ekstra forholdsregler.» Dagbladet bruker samme bilde i denne saken, og da blir jo alt så mye verre! Det gjelder tydeligvis å skape panikk og hysteri.

Kanskje disse «journalistene» (les: aktørene) bør ta seg en tur til NAV! — Ja melde seg arbeidsledig!

BILDER:

REGJERINGEN.NO
Nytt om korona

Nyheter om korona

NY KORONALOV:
Ny koronalov

LIPPESTAD ADVARER STERKT:

– Regjeringens korona-kriselov er galskap

Eivind Smith, en av
landets fremste jurister
på grunnlovsrett:
mener den nye
kriseloven ikke sikrer Stortinget nok kontroll

«Kriseloven har
autoritære trekk

Advokatforeningen har
etter forespørsel fra Stortinget sendt inn merknader til regjeringens forslag til koronalov

OSLO KOMMUNE:

Informasjon om
koronavirus og innførte tiltak i Oslo kommune

Oslo kommunes
Pressemeldinger
om tiltak

OSLO KOMMUNES:
Byvettregler for å
unngå at det blir kaos

NRK NYHETER
Siste nytt
Det nye koronaviruset

Dette er koronaviruset

Psykolog Peder Kjøs
om koronaviruset:

Vanlig å kjenne
symptomer vi ikke har

Ut mot hamstring:
– Det er unødvendig, og
kan skape utfordringer

Borte frå jobb?
Her er dei nye reglane

......................

MEDIEOPPSLAG OM
KORONA-VIRUSET


Helsenorge.no

NASJONALT KUNNSKAPSSENTER
OM VOLD OG TRAUMATISK STRESS:
Råd i forbindelse
med korona


FHIs nye karanteneråd: Dette er lov og ikke

Fakta om koronaviruset (covid-19, coronavirus)

Koronavirus
– fakta, råd og tiltak

KLASSEKAMPEN:
Vi visste alt

KLASSEKAMPEN
Klippe, klippe

– Folkelig angst og frykt skaper hamstring

Ny forskrift: Kan forby hytteturer ut av egen kommune

BARNEOMBUDET:
Råd om koronaviruset

..............................

.

NORDMENNS EGOISME
OG DUMSKAP?:
Hyttefolk nekter å dra: Kommunen ber om hjelp
fra Heimevernet

Hvor ego(n)istisk
går det an å bli?

Selger dopapir
over markedspris
på finn.no!

TRIST og SPRØTT!
Oslo Børs fortsetter
korona-nedturen

Telenor punger ut 12 milliarder i utbytte midt under korona-krisa

DUM GALSKAP!
Grünerløkka
4. april 2020

Refser nordmenn på
«harry-handel»:

– Det er rett og slett
dårlig gjort


22. mars 2020:
Ut på luftetur etter
at 14 dagers korona-karantenedager
er omme

2. des. 2021:
Negativ koronatest

...................................................................................................................

<<< Startsiden | Diverse | Sanger, dikt og forbanna løgn | «Tegninger» | YouTube >>>

<< Hummer og kanari | Manipulerte bilder | Oslobilder >>
.....................................................................................